2016. március 17., csütörtök

Tulum

Reggel 7 órakor felébredve, mesebeli madárcsicsergésre és verőfényes napsütésre ébredtünk. A méretes retesszel ellátott nyikorgó ajtót kinyitva, valami hihetetlen gyönyörű kókuszpálma liget fogadott bennünket. 10 méteres körzetben mindenhol egy kis kunyhó helyezkedett el külön névtáblákkal ellátva. Kb 15-20 db kis cabana (kunyhó) tartozhatott a részleghez.










Az első nap egy viharvert, szemtelen macskával is barátságot kötöttünk, aki minden egyes ajtónyitásra rohant a semmiből a kunyhónk felé. Egyszer sajnos be is somfordált a szerény lakrészünkbe és az asztalon hagyott ételből jóízű lakomába csapott. 



Kevés bámészkodás után a partra leérve, (30 méterre a kunyhótól) ez a látvány fogadott bennünket. 




A tűző nap és a vakító fehér homok olyannyira zavarja a szemet, hogy a napszemüvegek használatát kötelezővé tettük, máskülönben hunyorogva kellett volna mindenkivel kommunikálni. Leírhatatlanul szép környezetben találtuk magunkát 1-2 óra alvás után. A hőmérséklet is jóval kellemesebben alakult mint előző nap este, hála az elvonuló hidegfrontnak.

Miután felfedeztük a szállásunkat, rájöttünk hogy étkező és esti beach bár is tartozik hozzá, ahol kiváló reggeliket és koktélokat kevernek a nap bizonyos időszakában. Mindennek ellenére elindultunk élelmet vásárolni a közeli Chedraui névre hallgató üzletbe, mely Tulum központjában található. Az élelmiszerek, hozzávetőlegesen a magyarországi árakhoz hasonlíthatóak. Hatalmas a választék minden típusú élelmiszerből. Ami feltűnt, hogy rengeteg az alkalmazott és mind hajkendőt, kesztyűt és szájmaszkot hordott a nagyfokú higiéniai előírások miatt. Ebben csak az gond, hogy kommunikálni is nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak a vevőkkel, ha valami kérdés felmerülne. Például a péksüteményeknek, kenyereknek külön részlegük van. Hatalmas a választék és, amikor vásárol az ember egy nagy tálcát kell szerezni és arra pakolni a kiválasztott dolgokat, majd ezt kell oda vinni egy pulthoz, ahol az illető becsomagolja és felárazta a terméket. A kasszánál pedig szintén 2 alkalmazott is van, az egyik számláz a másik pedig pakol, mindezért a pakolósnak illik egy két pesót oda ejteni. Ha ez még nem lett volna elég a 2 kijáratnál 4 biztonsági őr ügyel a rendre és a fegyelemre. Észre vettük, hogy sok az amerikai turista is akik eszeveszettül vásárolnak mindent és tömött bevásárló kocsikkal cirkálnak, akárcsak úgy mint, ha otthon lennének. Vicces látvány a kasszánál állva megfigyelni mit vásárol a dagadt amerikai és a kicsi mexikói. A többit képzeljétek hozzá. :) 

A délutáni nap folyamán felkerestük az első, a szállásunkhoz közel lévő maja romvárost, Tulum hajdani romjait. Tulum az egyik legnépszerűbb maja régészeti lelőhely és az egyik legkönnyebben megközelíthető turistalátványosság. I.sz után 1100 és a spanyol hódítás között (1511 ig) Tulum kereskedelmi központként szolgált és feltehetőleg vagyonos maja réteg irányítása alatt állt. 1511-ben a meredek sziklafal közelében spanyol felfedezők hajótörést szenvedtek, akik mesés, színes épületeket találtak itt. A két spanyol tengerész itt maradt és megbarátkozott az indiánokkal, egyikük feleségül vett egy maja nőt és az ő gyermekük lett a félszigeten az első mesztic ( indián és spanyol keverék) 1517-ben segített a majáknak visszaverni a spanyolokat azonban még ugyanebben az évben a mesebeli város elesett és szellemvárossá változott. Azóta a romváros restaurálások során esett át és a mai formában lehet körbe járni a hatalmas, különleges környezetben elterülő parkot és a benne található közel 60 épületet. A belépő ára: 80 peso / fő. Továbbiakban beszéljenek a képek. Nem lehet találni rá ép szavakat, lenyűgöző! 


Tulum romváros, El Castillo és a sziklafal,
 szállásunk partjáról fotózva























A parkot körbejárva igyekeztünk hazafelé, ugyanis sötét fellegek gyülekeztek a fejünk felett. A kijárat felé menet egy két köveken ücsörgő iguánát valamint egy ormányos medvét sikerült elkapnunk, akik jönnek mennek a turisták között.











1 megjegyzés:

  1. Az iguánákat nagyon csíptem, ormányos medvét nekünk sajnos nem sikerült látni, ami nagyon fáj. A harkályt is szuperül lekaptad, tetszik. a rálátás a szállás felőla romokra is zseniális. Eddig úgy tűnik, minden jól sikerült...olvasom tovább, ahogy időm engedi.

    VálaszTörlés